NIEUWS

Sporting Burcht Futures

mei 25, 2024 | Nieuws

NIEUW PROJECT
SPORTING BURCHT FUTURES

Het is geen geheim dat de doorstroom van onze eigen jeugd naar de fanions de belangrijkste pijler is binnen de strategie van onze club. We willen op die manier de lokale verankering van Sporting Burcht extra in de verf zetten, maar ook aan onze vele talentvolle jeugdspelers en gemotiveerde jeugdtrainers een perspectief bieden om naartoe te werken. Om deze ambitie kracht bij te zetten zijn we begin dit seizoen (een beetje onder de radar) gestart met een nieuw project: Sporting Burcht Futures! Na een eerste succesvol seizoen willen we nu ook graag naar buiten treden met het project, vandaar een korte vraag & antwoord ronde met Gino Nauwelaers, die vanuit het bestuur de uitdaging aanging om de leiding te nemen binnen deze nieuwe aanpak.

SBFC: Gino, doorstroom van eigen jeugd is al langer een ambitie, waarom dit seizoen ook echt de opstart van het SB Futures project?
“Dat initiatief is eigenlijk ontstaan door het samen komen van verschillende zaken. Enerzijds hoorden we van verschillende jeugdspelers die nog maar net kwamen kijken bij de fanions dat ze meer nood hadden aan begeleiding om deze overstap te maken. Anderzijds werd de doorstroom van eigen jeugd naar de fanions door Voetbal Vlaanderen tijdens de audit ook aangegeven als een punt waar we nog heel wat progressie in konden maken. Het is ook een van de elementen die ons de komende jaren van een bronzen ster naar een zilveren ster kan brengen. We vonden de tijd dus rijp om dit echt projectmatig te gaan aanpakken”

SBFC: Waar lopen de jeugdspelers dan tegenaan waardoor ze aangeven die extra begeleiding wel te kunnen gebruiken?
“Je moet rekenen dat die gasten op een leeftijd van 16, 17, 18 jaar aan enorme veranderingen worden blootgesteld. Het is een fase in je leven waarin je te maken krijgt met fysieke veranderingen (jongens worden mannen), je komt als 17-jarige bij de reserven ineens tegenover spelers te staan die vaak tien jaar ouder zijn, je traint mee met volwassen en ervaren spelers bij de fanions, het tempo ligt enkele versnellingen hoger dan je gewend bent, enz. Daarnaast komen ze op deze leeftijd ook op een punt waarop ze moeten kiezen welke (hogere) studies ze gaan volgen, veranderen ze van school, starten ze in hun eerste job of ontmoeten ze de liefde van hun leven. Veel veranderingen dus en dat kan uiteraard heel wat stress met zich mee brengen”

SBFC: Wat zijn de acties die binnen het project ondernomen zijn om hier een antwoord op te bieden?
“In eerste instantie hebben we met heel wat van deze jongens een persoonlijk gesprek gevoerd bij de start van het seizoen. Daarin werd gepeild naar hun persoonlijke ambities (want niet iedereen is even ambitieus en dat moeten we respecteren), kregen we zicht op hun gezinssituatie, studies, andere hobby’s en wat ze zelf als hun sterke eigenschappen en werkpunten zien. Van daaruit zijn we hen individueel beginnen opvolgen doorheen het seizoen. Voor de ene speler waren dat gesprekken over bijvoorbeeld de combinatie studie en voetbal, bij de andere over niet-selectie voor de wedstrijd op zondag of hoe om te gaan met bepaalde situaties zoals het spelen op een positie die nieuw is. We wilden hen vooral het gevoel geven dat we beschikbaar zijn en dat ze steeds bij iemand terecht kunnen”

SBFC: Wordt er ook gewerkt op het beter maken van de spelers voetbaltechnisch?
“Dat is iets waar we het komend seizoen meer werk van gaan maken, er zullen ook enkele mensen bij komen om dit waar te kunnen maken. Dit seizoen tijdens de voorbereiding hebben we bijvoorbeeld van heel wat jeugdspelers individuele video-observaties gemaakt om hen na de wedstrijd te tonen waar hun looplijnen beter kunnen, op welke momenten ze betere keuzes kunnen maken, dat ze meer moeten scannen alvorens ze de bal krijgen enz. Maar door gebrek aan tijd en mensen is daar vervolgens niet op verder gewerkt. Daar moeten we komend seizoen zeker op inzetten met specifieke thematrainingen en aparte sessies.”

SBFC: Het gaat over best veel spelers, hoe pak je dat organisatorisch aan?
“In feite gaat het over alle jeugdspelers die actief zijn vanaf U17 tot en met de fanions, dat zijn er dus inderdaad best veel. We kunnen momenteel niet elke speler even intensief begeleiden maar we ontvangen wel wekelijks alle wedstrijdevaluaties. Zowel de coach van de U17 als van de reserven evalueert na iedere match een deel van de spelers en zo krijgen we op jaarbasis van elke speler minstens 6-7 individuele evaluaties. Die worden dan besproken tijdens onze Futures overlegmomenten waar naast de coaches van U17 en reserven ook de T1 en de T2 aanwezig zijn, de jeugdcoördinator en de jeugdvoorzitter, de sportief verantwoordelijke en ikzelf. Een breed panel dus van mensen die wekelijks wedstrijden volgen en elk vanuit hun eigen expertise input geven. Zo komen wij tot een eerlijke en evenwichtige evaluatie van elke speler en bepalen we samen wie we door laten schuiven en wie nog een jaartje verder moet rijpen, wie we extra gaan begeleiden mentaal of op het vlak van voetbaltechnische zaken, enz.”

SBFC: Wat zijn de belangrijkste verwezenlijkingen van het Futures project so far?
“Het is nog vroeg om nu al over grote verwezenlijkingen te spreken, we moeten dit de komende jaren verder uitbouwen. Het feit dat we dit project opgestart hebben en daar ondertussen al heel wat mensen binnen de club in geloven en aan meewerken vind ik momenteel het belangrijkste. Er zijn dit jaar maar liefst 13 eigen jeugdspelers die minuten gekregen hebben bij de fanions, daar worden wij blij van. Het klopt dat de vele blessures van basispelers daar toe bijgedragen hebben, maar onze jongens hebben tijdens die wedstrijden wel laten zien wat ze in hun mars hebben en tegelijk hebben ze onbetaalbare ervaring opgedaan. De thuiswedstrijd tegen Merksem was daarbij een soort referentiewedstrijd, waarbij we met 6 eigen jeugdspelers in de kern de zege thuis konden houden tegen een rechtstreekse concurrent. Met in de basis wat we denk ik toch de revelatie van het voorbije seizoen mogen noemen, jeugdspeler Arno Bejstrup, nog altijd maar 17 jaar. Bij de start van het seizoen zich meteen laten zien bij de reserven, vervolgens de kans gekregen om mee te trainen bij de fanions en thuis tegen Nieuwmoer al meteen zijn debuut met een invalbeurt. In totaal verzamelde hij dit seizoen 23 selecties en stond hij maar liefst 12 keer in de basis!”

SBFC: Is het de ambitie om op termijn bij de fanions alleen maar eigen jeugdspelers in de basis te hebben?
“Dat is niet realistisch. Als we van elke lichting 1 à 2 spelers kunnen laten doorschuiven is dat al een groot succes. Daarbij is het echt van groot belang dat ze omringd worden door ervaren spelers die mee achter de visie van de club staan en bereid zijn die jonge gasten mee op te vangen en te coachen. Het is een plezier om te zien hoe onze anciens die jongens beter maken. Bilal is enorm gegroeid door de aansturing van Nicky, jongens als Thierry, Oulad en Denis bijvoorbeeld zijn van goudwaarde voor de coaching tijdens de wedstrijd. Dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling en integratie van die jonge jongens. Daarom hebben we bij de aanwerving van nieuwe spelers voor komend seizoen ook zorgvuldig gekeken op welke posities we extra ervaring nodig hebben en waar niet. Er is dus zeer gericht gekozen om bepaalde spelers te halen die niet alleen een toegevoegde waarde zijn voor de fanions op het vlak van resultaten, maar ook in functie van de mate waarin ze onze jeugdspelers beter gaan kunnen maken. Bovendien zijn Sven en Gery ook echte believers van de doorstroom van eigen jeugd. Iedereen is dus mee in het verhaal. Als we op termijn een ploeg op het veld kunnen brengen met 6-7 jeugdspelers aan de aftrap zou dat een heel mooie prestatie zijn van deze club”

SBFC: Vrees je niet dat buitenstaanders zo een project wat hoog gegrepen vinden voor een club die in derde provinciale speelt?
“Ieder mag zijn mening hebben maar als bestuur zijn we ambitieus en willen we groeien met deze club. We zien elke dag onze jeugdtrainers en begeleiders hard werken om spelers beter te maken. Dat levert fantastische resultaten op: jeugdploegen die zo goed zijn dat we ze een leeftijdscategorie hoger kunnen laten spelen, spelers die enorme stappen maken in hun leerproces, ploegjes die de deelnemen aan de youth cup en daar de finale winnen op provinciaal niveau of in het buitenland hoge ogen gooien. Ik hoorde onlangs een jeugdtrainer zeggen “tegenwoordig als wij ergens komen met onze jeugd dwingen we veel respect af, Sporting Burcht is een begrip aan het worden, ze vragen zelfs voorzichtig of we met de A-ploeg gekomen zijn”. Dat is natuurlijk fantastisch maar we moeten al dat talent en die trainers ook een perspectief kunnen bieden zodat ze weten waar ze naartoe werken. En daarom is het zo belangrijk om dit project te hebben. Want vergis je niet, jongens als Niels Verdonck zijn echte voorbeelden voor veel andere jeugdspelers. Zij zien dat de jeugd kansen krijgt en dat kan een reden zijn om toch bij ons te blijven wanneer andere clubs aan de deur komen kloppen.”

SBFC: Toch moeten we vaststellen dat er ook dit jaar weer een aantal spelers zullen vertrekken naar ploegen die hoger spelen, vervelend toch?
“Neen absoluut niet! Wij zijn trots dat we spelers kunnen afleveren die de ambitie hebben om hogerop te gaan spelen. Dat hoort er bij in het voetbal, iedereen is vrij. Door de omkadering die we de laatste jaren hebben kunnen bieden en de alom gekende warme en familiale sfeer binnen onze club zijn jeugdspelers die vertrekken ook altijd welkom om later terug te keren, we ontvangen hen met open armen. Neem nu Matisse Vervoort, werd op 16 jaar eerste doelman bij onze fanions, vertrok vorig jaar om zijn geluk elders te proberen maar zal dit seizoen weer deel uitmaken van onze A-kern. Net als Curt Vercauteren trouwens, ooit jeugdspeler hier en nu gemotiveerd om komend seizoen bij ons zijn mooie carrière in stijl af te sluiten”

SBFC: Om te eindigen, wat zijn de verwachtingen voor komend seizoen binnen het Futures project, waar mogen we ons aan verwachten?
“Aan een verdere uitbouw van de omkadering. We voeren momenteel gesprekken met een aantal mensen binnen de club en de komende weken zullen we communiceren over de bijgestuurde aanpak. Je moet rekenen dat er elk jaar nieuwe jeugdspelers vanuit U15 naar U17 en zo naar reserven en fanions doorstromen dus we moeten zien dat we die met de juiste (en voldoende) mensen omringen en begeleiden. Daarnaast gaan we inzetten op nog meer communicatie en stroomlijning tussen de verschillende teams zodat iedereen op 1 lijn zit qua visie en uitvoering. We zijn dan ook gigantisch benieuwd naar wat het nieuwe seizoen gaat brengen en hoe we met zijn allen alweer mooie stappen kunnen zetten zonder het warme, familiale karakter van onze club uit het oog te verliezen. Want dat blijft ons handelsmerk, geen enkele andere club waar het zo gezellig vertoeven is dan op Sporting Burcht!”

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *