NIEUWS

Interview Thierry Backx

feb 11, 2021 | Nieuws

Thierry Backx, een man van vele oorlogen, keerde vorig seizoen na een lange carrière in het nationale en provinviale voetbal terug naar Burcht. Als kapitein van de fanions heeft hij een belangrijke rol te vervullen, op en naast het veld.

SBFC: Dag Thierry, jij hebt er al een hele carrière op zitten, je was zelfs nog speler van Waaslandia destijds!

Ja dat klopt. Ik speelde bij de beloften van Beerschot toen de trainer me heel eerlijk vertelde dat hij me niet in eerste klasse zag spelen maar wel in derde of bevordering. Zo kwam ik dan als jonge snaak bij Waaslandia Burcht terecht. In het begin was het wel aanpassen en kreeg ik minder speelminuten dan gedacht. Maar al snel kon ik een basisplaats veroveren en die heb ik vervolgens niet meer afgegeven. Het waren 2 fantastische jaren, de beste uit mijn carrière kan ik nu wel zeggen. Op het einde van dat 2de seizoen kwam de voorzitter in de kleedkamer echter vertellen dat de centen op waren en dat het verhaal stopte. Dat was een enorme ontgoocheling voor mij. Ik ben dan onder meer bij Schoten en Zwarte Leeuw gaan spelen in eerste provinciale alvorens de stap te zetten naar Wijnegem, waar ik 6 seizoenen zou blijven. Daarna volgden nog 2 jaar Rochus Deurne en vorig seizoen keerde ik dan terug naar Sporting Burcht.

SBFC: Waarom heb je de keuze gemaakt om van Rochus Deurne de stap naar Sporting Burcht te zetten?

Rochus Deurne stond voor behoorlijk wat (financiële) uitdagingen en het leek mij mooi om mijn voetballoopbaan te eindigen waar alles voor mij begonnen is : in Burcht. Zo is de cirkel rond. Ik heb me dat ook nog geen moment beklaagd, ik ben hier opnieuw heel warm ontvangen en veel supporters die er 19 jaar geleden bij waren tijdens mijn eerste doortocht hier herkenden mij meteen. Als jonge gast destijds ben je daar niet zo mee bezig maar nu kan ik dat enorm appreciëren, die verbondenheid met de supporters. Ik ben eigenlijk afkomstig van Schoten, waar ik ook woon, maar voel me enorm thuis hier in Burcht.

SBFC: Hoe probeer jij je rol als kapitein in te vullen? Ben je het verlengstuk van de trainer op het veld?

Ja dat is wel de bedoeling. Met mijn ervaring probeer ik toch wat rust in de ploeg te brengen. Sta de laatste tijd vaak centraal achteraan maar ben altijd een verdedigende middenvelder geweest, zo wat de stofzuiger op het middenveld. De focus heeft bij mij altijd gelegen op het defensieve werk, laat het aanvallende aan andere spelers. Bal recupereren en inleveren! Ik ben niet de man die heel de match aan het praten is, maar dat hoeft ook niet altijd, met een slim positiespel kan je veel betekenen voor de ploeg.

SBFC: Wat is jouw ambitie nog bij deze club ?

Ik heb me altijd goed verzorgd en ook nu tijdens de coronacrisis blijf ik individueel toch 3 keer per week aan mijn conditie werken. De fysieke paraatheid zit dus goed en mentaal heb ik er ook nog veel zin in dus volgend seizoen mogen ze opnieuw op mij rekenen. Uiteraard heb je op mijn leeftijd, ik ben eind van de dertig ondertussen, wat meer recuperatietijd nodig. Maar voorlopig valt dat allemaal goed mee, we blijven gaan!

SBFC: Het seizoen is ondertussen definitief stil gelegd, welk gevoel had je bij de groep dit jaar, wat waren jouw verwachtingen nog als de competitie opnieuw opgestart zou zijn geweest ?

Ik had een heel goed gevoel bij deze groep. Niet dat we voor de prijzen bovenaan zouden spelen maar ik zag ons nog een goede tweede seizoenshelft spelen. Jammer dat dat niet meer kan. Uiteindelijk hebben we maar een match of vijf kunnen samen spelen, ik hoop dat we naar volgend seizoen toe de ploeg grotendeels bij elkaar kunnen houden.

SBFC: Wat verwacht je van de transfermarkt in het provinciale voetbal, gaan spelers nog meer op zoek gaan naar de clubs die nog wel goed gaan kunnen betalen?

Er zullen altijd spelers zijn die voor het geld kiezen. Belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt vanuit het bestuur en dat er gesprekken plaats vinden met iedereen. Ik geloof dat we dan een groot deel van de groep kunnen verlengen. De sfeer zit hier goed, dat is ook altijd belangrijk. Communicatie blijft cruciaal, spelers willen zich betrokken voelen. Het initiatief van de winterstage voor de jeugdspelers was echt top, had ik vooraf geweten dat het doorging en ik had de tijd dan had ik me zeker ook aangeboden om training te geven. Daar kan de club zeker nog stappen zetten.

SBFC: Heb je als speler een goed zicht op waar de club mee bezig is en waar we naartoe willen?

Ik geloof in het project om meer jeugdspelers te laten doorstromen naar de eerste ploeg. Als kapitein en meest ervaren speler van het team heb ik ook altijd het nodige gedaan om die jonge gasten goed op te vangen en vertrouwen te geven. Alle initiatieven die genomen worden om jeugd en eerste ploeg dichter bij mekaar te brengen juich ik toe, uiteindelijk is het voor ons ook leuk om op zondag zoveel mogelijk fans rond het veld te hebben.

SBFC: Wat is jouw advies voor de jeugdspelers van Sporting Burcht?

Volharding. Belangrijk dat je niet te snel opgeeft als het even wat minder gaat of als je eens op de bank moet zitten. Breng het nodige geduld op om bij te leren en pak elke kans die je krijgt om te laten zien wat je in je mars het. Enkel door hard te trainen kan je stappen zetten om beter te worden en dan gaat de trainer je vanzelf de nodige speelkansen geven. Het mentale stuk mag daarbij zeker niet vergeten worden.

Bedankt kapitein! We hopen dat we nog jaren op jou kunnen rekenen. Blijf jezelf goed verzorgen en laten we samen werken aan de toekomst van deze club.