NIEUWS

Oninneembaar Burcht

dec 4, 2020 | Nieuws

Origineel bericht van ; https://www.indehekken.net/oninneembare-burcht

Ergens tussen Antwerpen en Beveren vind je Zwijndrecht en haar deelgemeente, Burcht. Beide gemeentes hebben er een mooi voetbalverleden opzitten, maar het nieuwe nieuwe millennium bracht grote zorgen en zelfs nog meer dan dat. De roemrijke derby’s tussen Waaslandia en Sparta werden vervangen door die tussen Sporting en Verbroedering. Minder klinkende namen, maar daarom geen minder intense wedstrijden.

Burcht

Niet ver van de beruchte Linkeroever (aan de Schelde in Antwerpen) werd in 1920 FC Waeslandia Burcht opgericht. Als grote trots in de regio zette het zijn eerste stapjes in competitie enkele jaren na de start. Maar het werden heel voorzichtige stapjes want de ploeg bleef zich woelen in de provinciale reeksen. Dat was in die tijd nog in de Oost-Vlaamse reeksen aangezien Burcht (en Zwijndrecht) tot 1923 bij Oost-Vlaanderen hoorden. Wanneer ze de stap naar de Antwerpse reeksen maakten is niet meteen duidelijk. In 1930 begon uiteindelijk de vete met Zwijndrecht. Sparta Zwijndrecht FC zag het levenslicht.

De klim

Naarmate de jaren verstreken werden de derby’s steeds beruchter, maar het was ook duidelijk dat Waeslandia de meer succesvolle van de twee ploegen was. Of die derby’s toen nog in competitief verband of puur vriendschappelijk waren, is een open vraag. Sparta werd immers opgericht toen Zwijndrecht al deel uitmaakte van de provincie Antwerpen. Het duurder even maar in 1953 was het dan uiteindelijk zover, de nationale reeksen werden bereikt. Vierde klasse was nog maar pas opgericht en na hun tweede jaar was het ook daar prijs. KFC Waeslandia Burcht promoveerde naar derde klasse terwijl Sparta Zwijndrecht in de provinciale reeksen bleef verder ploeteren. Na een aantal goede prestaties begon de motor in de jaren 60 wat te sputteren. In 1964 volgde degradatie naar vierde klasse en een jaar later moesten ze alweer naar de provinciale reeksen.

Tussen 1966 en 1968 volgde nog een kort intermezzo in vierde klasse, maar daarna bleef Waeslandia meer dan dertig jaar lang in de Antwerpse reeksen spelen. Tot in 2001. Intussen KVK Waaslandia Burcht geworden, pakte de ploeg eindelijk weer een titel in eerste provinciale en kon het weer proeven van de nationale divisies. Enkele kilometers verderop (en een jaartje later) kende de grote vijand andere tijden. Sparta Zwijndrecht FC besloot een fusie aan te gaan met Sint-Anneke Sport. Sparta Linkeroever FC (of zo werd de nieuwe club genoemd) besloot Zwijndrecht achter zich te laten en verhuisde naar Linkeroever.

De val

Maar ook Waaslandia zou een gelijkaardig lot ondergaan. Niet lang na de grote vreugde mocht ‘de ploeg van ‘t stad’ weer richting provinciaal voetbal. In slechts enkele jaren tijd was de financiële put zo groot geworden dat de ploeg aan het begin van het seizoen 2004/2005 de boeken moest neerleggen. Plots zat Zwijndrecht/Burcht zonder voetbalploeg en dreigden talloze jeugdspelertjes op straat te staan.

Gelukkig werd in Zwijndrecht zelf in 2003 al Verbroedering Zwijndrecht opgericht om de leemte te vullen die Sparta had nagelaten. Een jaar later (kort na het faillissement) werd ook Sporting Burcht FC opgericht. Een frisse adem in beide gemeentes en de clashes tussen beide gemeentes en ploegen kon opnieuw beginnen. Intussen lijken de rollen omgekeerd en is Verbroedering de ploeg die hogerop speelt. Al wachten zij nog steeds op hun eerste jaartje nationaal voetbal. En ohja… het oude Sparta kreeg nog een naamswijziging in 2013 (VC Linkeroever), maar moest in 2014 alsnog zelf ook de boeken neerleggen.

In 2019 haalde Sporting wel nog de pers nadat een storm het dak van de kleedkamers had weggeblazen. Het is verbazend dat de prachtige staantribune geen schade heeft geleden. Overigens, wat een staantribune! Je voelt nog steeds de emoties van de Waaslandia supporters. De feestvreugde van de titel in 2001 hangt nog steeds in de lucht. De ingehouden adem van de supporters als in de laatste minuten de Waaslandia-doelman een bijna gescoord doelpunt alsnog uit de netten duwt en zo de titel verzekert. De oorverdovende stilte tot de ingewanden van de bal dat typische botsgeluid maken en het feestgedruis enkele seconden later losbarst. De emoties in de lagere divisies die we tegenwoordig hoe langer hoe minder mee mogen maken. Against modern football.