NIEUWS

Interview Sven Pirot

nov 24, 2020 | Nieuws

De competitie ligt even stil voor onze eerste ploeg, het moment om een stand van zaken op te maken met onze T1 Sven Pirot. Is hij tevreden met de resultaten tot nu toe, wat ziet hij als de grootste uitdagingen voor de toekomst en wat is zijn visie over de doorstroom van jeugdspelers naar de A-kern.

SBFC : Dag Sven, sinds wanneer ben jij bij Sporting Burcht actief ?

Ben zelf nog speler geweest bij het vroegere Waaslandia Burcht en nu toch al bijna ook weer 10 jaar actief bij Sporting Burcht. Begonnen als trainer van mijn zoon Tristan bij de U6 en zo meegegroeid tot de U12. Een jaar of zes geleden ben ik het trainen van de jeugd gaan combineren met de functie van T2 en 2 jaar later heb ik overgenomen als T1. Ondertussen ben ik aan mijn vierde seizoen bezig als hoofdcoach van de fanions.

SBFC : Het leven als T1, hoe bevalt jou dat ?

Ja dat was een grote stap op dat moment. We waren net gepromoveerd naar tweede provinciale, dat is geen cadeau voor een beginnend T1 want de verwachtingen zijn dan meteen hoog gespannen. Maar dat eerste jaar hebben we het eigenlijk heel goed gedaan en het jaar daarop zelfs maar net de eindronde gemist. Jammer dat we vorig jaar door omstandigheden weer gezakt zijn. Ik voel me alleszins goed in mijn sas en hoop dit nog jaren te kunnen doen.

SBFC : Wat is het grootste verschil tussen een jeugdploeg trainen en een eerste ploeg ?

Bij de jeugd kan je iedereen kansen geven, je traint met 10 of 12 spelers en je kan die op zaterdag allemaal meenemen en ervaring laten opdoen. Bij de eerste ploeg hebben we een kern van meer dan 20 spelers en moet je elke week jongens ontgoochelen omdat ze niet geselecteerd zijn. Het mentale is dus heel belangrijk want je moet iedereen scherp kunnen houden, een paar weken later heb je ze misschien nodig. Niet alle spelers kunnen dat karakter opbrengen om zich weer in de ploeg te knokken, daar heb ik het soms wel lastig mee. Voetbal is niet alleen talent maar ook doorzettingsvermogen.

SBFC : Wat is voor jou in het algemeen de grootste uitdaging als coach van de eerste ploeg ? 

Je hebt een bepaalde visie over hoe je voetbal ziet, maar je kan je daar niet altijd aan vast houden. Je moet je constant aanpassen aan de omstandigheden, spelers die geblesseerd zijn, het spel van de tegenstander enz. Ik ben zelf altijd spits geweest dus ik speel graag aanvallend voetbal, mijn visie is dat de aanval de eerste verdediging is. Liefst met een 4-3-3 opstelling waarbij de aanvallende flankspelers mee terugzakken bij balverlies. Maar vaak ben je gedwongen om naar een 4-4-2 om te schakelen tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld als je in het middenveld onder druk komt te staan.

SBFC : Hoe heb je de voorbereiding dit seizoen aangepakt in deze corona-tijden ? 

Dat was heel moeilijk. Je wist niet wanneer je kon beginnen en hoe de competitie zou verlopen. En dat nadat vorig seizoen ook al in onduidelijkheid geëindigd was. Bovendien zit je eigenlijk met twee voorbereidingen, de eerste in juli in aanloop naar het nieuwe seizoen en binnenkort een tweede voorbereiding vanaf december in de hoop dat we in januari weer kunnen spelen. 

SBFC : Hoe moeilijk is het om nu contact te houden met de groep en hen scherp te houden voor wanneer de competitie weer opstart ?

Bij sommige spelers loopt dat zeer vlot, zij sturen mij regelmatig hun trainingen door en laten iets weten wanneer ze gaan lopen bijvoorbeeld. Anderen hoor ik nauwelijks en bij hen is het bang afwachten in welke conditie ze zullen terugkeren eens we weer gaan trainen. Er is bovendien nog geen datum gekend waarop de trainingen kunnen hervatten dus je kan ze ook niet ergens naartoe laten werken. Stel dat de competitie weer hervat midden januari en we kunnen weer beginnen trainen in december, dan heb je met de feestdagen die er nog tussen zitten amper 3 weken voorbereiding.

SBFC : Ben je tevreden met de start van het seizoen tot nu toe ?

Ja ik ben wel tevreden met het aantal punten dat we tot nu toe behaald hebben. Ik had liever nog iets hoger gestaan in het klassement maar we hebben al goed voetbal gebracht en staan ondanks de omstandigheden toch niet slecht. We hebben een smalle kern dus er mag natuurlijk niet veel gebeuren of we komen in de problemen. In dat opzicht is deze tussenstop misschien nog wel in ons voordeel zodat de spelers een relatief lange rustpauze hebben middenin het seizoen om te recupereren.

SBFC : Wat is de doelstelling voor onze eerste ploeg dit jaar qua resultaat ?

De doelstelling bij de start van het seizoen was de eindronde halen maar als gevolg van de coronacrisis is die bijgesteld. Er zal dit seizoen geen eindronde plaats vinden. De kampioen van de reeks zal uiteraard verdiend overgaan naar tweede provinciale maar voor de ploegen daarachter is het onduidelijk. We zullen dus spelen om bij de eerste 5 te eindigen en dan zien we wel wat er gebeurt. Het zal hoedanook een overgangsseizoen worden gezien de situatie. 

SBFC : Hoe probeer je zicht te houden op de evolutie van de jeugd binnen onze club ?

Ik ga wekelijks kijken naar de reserven en de U21, afwisselend volgens welke ploeg er thuis speelt. En ook de U15, zowel de A als de B ploeg, zie ik wekelijks aan het werk. Aangezien we geen U17 hebben, zie ik dus eigenlijk alle spelers van 13-14 jaar of ouder die bij Sporting Burcht actief zijn regelmatig spelen, wat me een goed beeld geeft van het potentieel. En dat potentieel is er zeker, maar de weg is natuurlijk nog lang voor hen. De moeilijke jaren komen er nog aan (studeren, eerste lief, andere vrienden) en het blijft de kunst om hen gemotiveerd te houden tot ze de stap naar de fanions kunnen zetten.

SBFC : Zijn er jeugdspelers die momenteel aan de deur staan van het eerste elftal en speelkansen kunnen krijgen ?

Heel wat jeugdspelers krijgen momenteel volop hun kansen bij de U21 en de reserven. Het is een hele aanpassing voor hen want we spreken vaak over 17-jarigen die meteen tussen de grote jongens komen. Mentaal en fysiek is dat niet evident. Voorlopig is de eerste ploeg nog een stap te hoog voor hen maar de verschillende trainers werken er aan om hen klaar te stomen voor het grote werk. Ik had gehoopt dat een aantal van hen al verder zouden staan, maar we mogen niets forceren uiteraard. Een aantal van hen heeft vorig seizoen al mogen mee trainen met de fanions en op het einde van het seizoen heb ik ook wekelijks wel wat jonge jongens meegenomen in de kern. Het is aan hen om nu te bevestigen. We moeten als club ook nadenken hoe we deze jongens beter kunnen begeleiden in de overgang naar de A-kern.

SBFC : Ben je tevreden met het beleid dat momenteel gevoerd wordt met het oog op de toekomst van deze club ?

Ik ben blij dat er geloof is in de jeugd, want dat is de toekomst. Ik ben de eerste om daar mee aan te werken, ik zie niet veel T1’s bijtraining geven aan de jeugd zoals ik nu aan het doen ben de laatste weken, dat zegt genoeg over mijn motivatie. Tegelijk blijft de eerste ploeg wel de uitstraling van de club bepalen en mag dit niet uit het oog verloren worden. We moeten er naar streven binnen 4-5 jaar meerdere jeugdspelers in het eerste elftal te hebben spelen. Mij lijkt het belangrijk dat we als club dan ook de komende seizoenen onze pijlen richten op het aantrekken van jonge twintigers die bereid zijn zich over die jonge jongens te ontfermen. Een 22-jarige speler zal er geen probleem mee hebben een 18-jarige naast zich te hebben. Dat ligt vaak moeilijker bij oudere spelers, die minder gemotiveerd zijn om met jonge onervaren spelers samen te spelen.

SBFC : Wat is jouw persoonlijke ambitie voor de komende jaren ?

Toen ik vroeger bij Waaslandia speelde had ik een coach die hier meer dan 10 jaar als T1 aan de slag was. Dat zou ik ook willen. Ik ben aan dit avontuur begonnen om iets op lange termijn neer te kunnen zetten binnen deze mooie club. Ik heb daar enorm veel zin in. 

SBFC : Welke goede raad zou je willen meegeven aan onze jeugdspelers ?

Enkel door hard trainen en vol te houden kan je iets bereiken. Talent alleen volstaat niet. Geloof in jezelf is cruciaal en dat moet je tonen elke week op training. Ik mis soms motivatie bij sommige spelers, dat is net wat het verschil kan maken. Iemand die gemotiveerd is komt graag naar de training en zal zelfs op zichzelf apart nog gaan bijtrainen. Ik geloof alvast in de jeugd en ze zullen van mij alle kansen krijgen als ze er voor gaan !

Bedankt Sven, Sporting Burcht is blij met een T1 die met zijn hart bij de club zit en bereid is om tijd te investeren in de toekomst van onze jeugd. We wensen je alle succes dit seizoen met hopelijk een plaats in de top 5 en kijken uit naar een vlotte integratie van onze jeugd in het eerste elftal de komende jaren !