NIEUWS

Interview Robbe De Laet

nov 24, 2020 | Nieuws

Bij Sporting Burcht geven we graag kansen aan jong opkomend talent. Je hebt ongetwijfeld bij het binnen komen van ons voetbalcomplex vanop de parking de mooie graffiti tekening al gespot. Wij gingen op zoek naar de kunstenaar achter dit werk en vonden een ambitieuze jonge kerel die bovendien “vokke” zegt tegen een van onze zeer gewaardeerde coaches.

SBFC : Dag Robbe, kan je je even voorstellen : hoe oud ben je, waar woon je, wat studeer je ?

Ik ben Robbe De Laet, 17 jaar, ik woon in Antwerpen en studeer aan TMS in Mechelen. Ik volg daar een technische richting zodat heel wat kansen open blijven aangezien ik nog geen idee heb in welke job ik terecht wil komen.

SBFC : Hoe kwam je erbij om een graffiti wall op Sporting Burcht te maken ?

Ik ben veel met graffiti bezig en thuis heb ik op mijn muur iets heel mooi gemaakt, dat ook mijn opa (nvdr Walter Engels, jeugdtrainer bij Sporting Burcht) niet ontgaan was. Hij heeft me toen voorgesteld om iets te maken voor de voetbal en dan heb ik de muur op de parking gekregen, bij de ingang van het jeugdcomplex. Het werd een stevige voetballer met nummer 10 op de borst !

SBFC : Ben je tevreden met het resultaat ? 

Ik vind persoonlijk dat de voetballer wat teveel op een rugbyspeler lijkt, maar in het algemeen ben ik wel blij met het resultaat. Er passeren veel mensen aan die muur en het geeft de club een jonger imago, leuk dat ik daar aan kan bijdragen. 

SBFC : Doe je zelf aan sport of gaat al je tijd naar graffiti ?

Ik sport heel veel en heb een heel goede conditie. Ik speel voetbal in de zaal en sinds 2 jaar ben ik scheidsrechter op het veld. Het is nog maar het prille begin maar ik heb de ambitie om ver te geraken als scheidsrechter. Ik fluit nu nog jeugd in de provincie Antwerpen maar wil graag op termijn ook fanions gaan leiden. Mijn opa Walter belt me na elke wedstrijd om te horen hoe het was en als hij kan komt hij ook kijken!

SBFC : Wanneer ben je met graffiti begonnen en vanwaar jouw interesse ?

Dat is 3 jaar geleden begonnen, op mijn veertiende. Ik volgde striptekenen op een school in Hoboken, maar dat vond ik eigenlijk wat saai en uiteindelijk zijn dat ook allemaal heel kleine tekeningen op een papier. Ik wilde liever grote dingen maken en dan heeft mijn leraar me aangeboden om op diezelfde school graffiti te gaan volgen. Dat vond ik meteen heel leuk en daarom ben ik er ook verder in gegaan tot nu. Op de speelplaats van deze school hebben we ook veel muren ter beschikking om te oefenen.

SBFC : Waar kan je dat eigenlijk leren ?

Je leert veel uit jezelf door te oefenen. De enige les die ik op school gekregen heb is het leren hanteren van de spuitbussen. Voor de rest krijg je opdrachten die je dan vanuit je eigen creativiteit mag invullen en uitwerken. 

SBFC :  Is het soort spuitbus ook belangrijk ?

Ja toch wel. Er zijn veel soorten spuitbussen, je kan ze in de Brico vinden of in een graffitishop of speciaalzaak. Mijn favoriete soort zijn de Hardcore spuitbussen, maar ik heb uiteraard nog niet alle soorten geprobeerd. Je hebt er die waterbased zijn, die gebruik ik niet buiten. En dan heb je spuitbussen die breed spuiten, andere die heel fijn spuiten. Vaak wordt dat bepaald door de spuitknop die er op staat. De graffiti wall op Sporting Burcht is met Hardcore gespoten.

SBFC : Zijn er grote voorbeelden in de graffiti wereld waar je naar opkijkt ?

Ja ik kijk erg op naar Joachim (@joachimofficial), een van de beste graffiti artists in België. Ik heb hem ontmoet tijdens een graffiti les op school in het eerste middelbaar en hij is niet alleen de aanleiding geweest voor mijn interesse in graffiti maar ook zijn stijl inspireert mij enorm. Ik was zeer onder de indruk van die les en van dan af ben ik fan geworden.

SBFC : Wat is je ambitie nog met betrekking tot graffiti ?

Ik wil graag zo goed worden als Joachim. Die is ondertussen in de dertig en heeft daar zijn job van kunnen maken, dat is mijn droom. Wie mij ondertussen graag wil volgen kan dat via Instagram, daar post ik werk van mezelf en van anderen die ik goed vind : @robbe_robter 

Bedankt Robbe voor jouw artistieke project op Sporting Burcht, het is alvast een mooie blikvanger voor alle bezoekers van ons voetbalcomplex. We wensen jou veel succes met je studies en je graffiti activiteiten en wie weet komen we jou hier wel eens tegen op het veld als scheidsrechter !